Kerstbloemen voor een feestelijke maand

Nog maar 47 dagen tot kerst, bent u al voorbereid?

In december kijken we uit naar de heerlijke feestdagen. Omdat deze maand een heus feest is horen niet één, maar wel drie wonderschone bloemen bij de maand december! De Amaryllis, Orchidee en Lisianthus worden deze maand uitgelicht.

Dat deze drie bloemen op de agenda staan is geen verrassing. De een is nog mooier dan de ander. Zo lijken de bloemblaadjes van de Amaryllis wel van fluweel. Ze zijn er in verschillende kleuren. Ook de Lisianthus is er in verschillende kleuren, sommige bloemen zijn zelfs meerkleurig. De Orchidee is een echte tropische beauty. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten in de meest prachtige kleuren. Een feest om naar te kijken!

 

Verzorging van de kerstbloemen

Hoe blijven de bloemen een feest? Door ze op de juiste manier te verzorgen. Dit doet u op de volgende manier:

  • Snijd een stukje van de bloemsteel schuin af met een scherp mes.
  • Gebruik een schone vaas en vul deze met ± 7 cm kraanwater op kamertemperatuur.
  • Zorg voor de juiste omgevingstemperatuur (maximaal 20 °C).
  • Zet de bloemen niet op de tocht, in de volle zon, bij de kachel of naast de fruitschaal.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Combineer de bloemen met het mooiste groen.

Wij adviseren drie verschillende soorten groen die prachtig met de kerstbloemen gecombineerd kunnen worden. Bereid u voor op de maand december door het mooiste groen alvast in huis te halen.

Eucalyptus

Vraagt u het aan de kenners, dan zeggen zij  Eucalyptus. Er zijn verschillende soorten en maten Eucalyptusblad. Twee soorten die perfect passen bij onze kerstbloemen zijn Cinerea en Parvifoglia.

Cinerea is een bekend soort Eucalyptus dat veel gebruikt wordt in boeketten en arrangementen. Cinerea is vrijwel altijd grijs getint en heeft een sterke mint geur.  Het meeste Cinerea  komt uit  Italië en Frankrijk. Hier groeit het aan bomen, welke vaak staan op stapsgewijze plateaus. Het wordt geknipt, er worden balen van gemaakt en te voet naar de auto gebracht.  Bij voortdurende regenval kan er niet geknipt worden. Dit komt omdat de regen het knippen gevaarlijk maakt.

Parvifoglia is te herkennen aan het kleine, smalle blad met frisgroene kleur. blad zit dicht op elkaar waardoor Parvifoglia veel volume geeft. Voor de Aboriginals is de Eucalyptus een heilige boom. Voor hen vertegenwoordigt hij de onderverdeling in onderwereld, aarde en hemel.

Populus, Populus Bes

Populus heeft ronde, grijs getinte blaadjes in verschillende groottes. Het blad voelt wasachtig aan. Populus is een goede opvuller in het boeket, Populus Bes heeft bovendien kleine besjes, vandaar ook deze naam. Het Populus geeft om het jaar bes. Het ene jaar geeft het Populus alleen blad, het jaar erop volgend de vrolijke besjes.

Speciaal voor uw kerstarrangementen is er ook Populus Bes Rood verkrijgbaar .De takken zijn bij deze variant rood opgetrokken. Dit zorgt voor een bijzondere rode kleur in het blad en in de besjes. Alle varianten Populus zijn prachtig te combineren met de verschillende kerstbloemen. U hoeft alleen nog te kiezen welke kleur uw voorkeur heeft.

Asparagus

We hebben verschillende soorten Asparagus verkrijgbaar. Omdat er meer dan 300 verschillende soorten Asparagus zijn, is er altijd wel een soort die goed bij uw kerstbloem past. Ieder soort heeft zijn eigen prachtige uiterlijk.

Om de Asparagus zo lang mogelijk mooi te houden, hebben wij de volgende tips voor u:

  • Bewaar het groen koel.
  • Asparagus houdt van water, zet de takken daarom altijd in het water. Zonder water gaat de kwaliteit snel achteruit.
  • Zorg dat de takken niet op de tocht staan.

En een tip voor u zelf: ondanks dat de Asparagustakken er zacht uitzien kunnen ze nare doorns hebben. Haal de scherpe puntjes van de doorns door van boven naar beneden een mesje langs de tak te halen.

Gepubliceerd op: 8 november 2017